Header Ads

Hava durumu uygulamasi android mobil cihazlar icin
Son Dakika
recent

Ulus’taki tarihi İş Bankası binası müze oldu

Ulus’taki tarihi İş Bankası binası müze oldu
Başkent’in tarihi yapılarından biri olan ve 89 yıldır İş Bankası olarak hizmet veren bina müze oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında kurulan Türkiye İş Bankası, milli iktisat tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
Müzeye, Bankanın kurucusu Atatürk'ün, “askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği” söylem ve isteği çerçevesinde "Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi" olarak adlandırıldı.
Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Tümsavaş ve İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin ev sahipliğinde 2 Mayıs 2019 tarihinde konuşmalarla gerçekleştirilen törenle açıldı.
Başkentin simgelerinden, Cumhuriyet tarihi boyunca Türk Ekonomisine büyük katkıları olan Ulus Meydanındaki tarihi İş Bankası binası, mimari restorasyon yapıldıktan sonra 2 Mayıs 2019 da tarihi işlevinin tamamlayarak, Türk halkının mazideki şanlı gelişimi Ankara’lılara sunuldu.
“Başkentin simgelerinden”
Başkentin simge binalarından olan önemli tarihi ve mimari değere sahip olan bu narin tarihi bina İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanarak 1929 yılında yapılmış. Betonarme üzerine Ankara taşı kullanılarak inşa edilen yapının süslü ön cephelerinde Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izleri görülmektedir. Bir dönem İş Bankası Genel Müdürlüğü olarak da hizmet veren yapı günümüzde Ankara Şubesi olarak hizmet vermekteydi.

Ulus’taki tarihi İş Bankası binası müze oldu
Müzeye dönüştürülen İş Bankası binası bölgede bulunan Cumhuriyet dönemine ait pek çok tarihi yapı hali hazırda müze olarak kullanılıyor. Birinci TBMM binası, Kurtuluş Savaşı Müzesi, İkinci TBMM binası, Cumhuriyet Müzesi bunlardan bazıları.
Ankara Ulus'ta müzeye dönüştürülen tarihi binanın bodrum katındaki kiralık kasa bölümü ile giriş ve birinci katlarında orijinal olarak korunan özel tarihi alanlar ziyarete açıldı. Zemin ve birinci katlarda ayrıca, Bankanın iktisadi bağımsızlık tarihine dair koleksiyonunda yer alan fotoğraf, belge, obje ve filmler sergileniyor. İkinci katta, Bankanın iletişim faaliyetlerini ve toplumsal katkılarını anlatan "Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar" başlıklı kalıcı bir sergi kurgusu yer alıyor. Müze reyonlarında, kuruluşundan bu yana personelin kullandığı daktilo, hesap makineleri, öteki büro malzemeleri teşhir ediliyor.

Ulus’taki tarihi İş Bankası binası müze oldu
22 Ekim 1929 tarihinde, Atatürk'ün misafir edildiği, orijinaline uygun şekilde korunan "İdare Meclisi Salonu" da Müzede izleyiciye açıldı. Müzede görüntülü olarak sesli anlatımla, (kulaklık takılarak) tarihi süreci, anılar izleyiciye anlatılmakta.
Müzede, bir sanat galerisi ve geçici sergi salonu da bulunuyor. Sanat galerisindeki ressam Mevlüt Akyıldız'ın sergisi 31 Ağustos'a kadar gezilebilir.
Geçici sergi salonu ise bir ayağı İstanbul'da açılan Milli Mücadele'nin 100. yılında "İstiklâl" sergisine ev sahipliği yapıyor. 4 ncü katta bulunan Kuvayi Milliye sergisinde Kuvaayyi Milliye’nin her cephedeki kahramanları, cepheleri ayrıntıları ile izleyiciye sunulan müze sergi, yılsonuna kadar açık kalacak. İstiklal Savaşımızın başlangıcının 100 ncü yılı anısına, Kurtuluş Savaşımızın bütün safhaları fotoğraflar, filimler öteki dokümanlarla Ankara’lı ziyaretçilere sunulmakta. 
Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Cevat Kulaksız

Cevat Kulaksız 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.